باطله‌­های معدنی به چه کار می‌­آیند؟

 

امروزه ذخیره‌­سازی و جابجایی باطله­‌ها به یکی از مسائل مهم زیست­‌محیطی و ایمنی برای شرکت­‌های معدنی، دولت‌­ها و گروه­‌های زیست­‌محیطی تبدیل شده است. اما وجود باطله‌­ها لزوماً به معنای اتلاف نیست و می‌­توان در جهت تعریف راه‌حل­‌های پایدار به دنبال استفاده از باطله­‌های معدنی باشیم. اما ابتدا باید بدانیم باطله‌­های معدنی به چه کار می‌­آیند؟

با ما همراه باشید تا 2 روش خلاقانه دنیای امروز را برای مواجه با باطله­‌های معدنی به شما معرفی کنیم.

 

پرکردن مجدد و بازیافت دو راه جایگزین با روش‌­های سنتی مواجه با باطله­‌های معدنی

 

وقتی باطله­‌ها فقط باطله نیستند!

جالب است بدانید برای تولید یک انگشتر طلای 18 عیار نه چندان سنگین، تقریباً هشت تن زباله تولید می‌شود. حالا در نظر بگیرید که چقدر زباله برای تولید قطعات تلفن همراه، ماشین یا کابین­‌های مترو تولید خواهد شد؟

با توجه به اینکه بشر روزبه‌روز به کالاهای مصرفی که سنگ­‌آهن یکی از مواداولیه آنهاست متکی‌­تر می­‌شود، دور از انتظار نخواهد بود که حجم سالانه باطله­‌های معدنی با چه سرعت سرسام­‌آ­وری بالا می‌­رود. در حقیقت اگر از دور به عملیات­‌های مربوط به استخراج و بهره‌­برداری از معادن نگاه کنید احتمالاً برای شما بیشتر شبیه به فعالیت­‌های مرکز حمل و نقل زباله خواهد بود تا یک معدن. تقریباً در صنایع معدنی 90 درصد از مواد به صورت باطله تولید می­‌شوند. به همین دلیل است که متخصصان معدنی می­‌گویند: «امروزه مدیریت ایمن‌­سازی و ذخیره­‌سازی باطله برای هرگونه عملیات معدن بسیار مهم است.»

 

دفع باطله¬های معدنی

 

در روش سنتی دفع باطله­‌های معدنی معمولاً آنها را پشت یک سد به صورت رقیق شده ذخیره می‌­کردند. این نوع ذخیره­‌سازی زباله‌­های معدنی می‌­تواند مشکلات و نگرانی‌­های زیادی را ایجاد کند که مهمترین آنها از لحاظ ایمنی خواهد بود. علاوه بر این، این سدهای باطله مساحت وسیعی را اشغال کرده و برای رقیق شدن باطله‌ها نیز نیاز به مقدار زیادی آب وجود دارد که خود می­‌تواند نگرانی بسیار بزرگی را در جهان امروز ایجاد کند. از سوی دیگر ماهیت سمی باطله­‌ها نیز مستلزم اقدامات پیشگیرانه گسترده‌­ای برای کاهش احتمال خطراتی مانند ایمنی کارکنان و نشت به اکوسیستم‌های محلی و آبراه­‌ها است. پس یا باید با روش‌­هایی احتمال شکستن و سقوط سد باطله‌­ها را به حداقل مقدار ممکن رساند یا به دنبال راه‌­حل دیگری برای انهدام، ذخیره‌سازی یا نگهداری باطله‌­های معدنی بود. به دلیل تشدید نگرانی­‌های اجتماعی مربوط به ایمنی جوامع و شکنندگی اکوسیستم‌­ها، مقررات سختگیرانه اجتماعی و زیست­‌محیطی بسیاری برای صنایع معدنی در نظر گرفته شده‌­اند که به حق غالباً ضروری نیز هستند.

بدیهی است در حال حاضر و با وجود این شرایط در صنعت معدن انگیزه‌­ی بسیاری برای انجام کارهای متفاوت پیدا شده است. در همین راستا صنعت معدن طی چند سال گذشته تغییر زیادی کرده و دریافت مجوزهای اجتماعی و زیست‌­محیطی برای امکان ادامه فعالیت، اهمیت فزاینده­‌ای برای فعالان این صنعت پیدا کرده است. تحت این شرایط نوظهور، صنعت معدن تحت فشار است تا مدیریت مسئولانه‌­ای را برای باطله طراحی و اجرا کند و با اینکار بتواند تأثیرات مخرب زیست­‌محیطی در مناطق اطراف معادن را برطرف کند.

 

کاهشتأثیرات مخرب زیست محیطی باطله ها

 

همانطور که منابع طبیعی کانادا در سال 2015 عنوان نوآورانه منابع سبز را معرفی کرد. در این مفهوم توسعه فناوری‌­های معدنی باید به شکلی صورت بپذیرد که با صرفه­‌جویی در مصرف انرژی، کاهش مصرف آب تصفیه شده و کاهش آلودگی­‌های زیست‌محیطی در سطح جهانی همراه باشد. از آنجایی‌که تجهیزات سنتی معدن­‌کاری و مدیریت پسماند ممکن است دچار آسیب شده و بحران ایجاد کنند، شرایط برای کسانی که بتوانند روش‌­های جایگزین مانند بازیافت باطله­‌های معدنی را ارائه دهند بسیار مناسب خواهد بود. البته در این مسیر بازتعریف مداوم نوآوری در روش‌­های عملیاتی و بهره‌­برداری از معادن برای آگاهی از بهترین شیوه‌­ها بسیار مهم است و تمام مراکزی که در این حوزه فعالیت می­‌کنند باید همواره به دنبال روش­‌های جدید ابتکاری برای حمل، استفاده مجدد و دفع باطله‌­ها باشند.

 

1. پرکردن مجدد محل‌­های مورد بهره­‌برداری با استفاده از باطله‌­ها

اولین روش جایگزین می­‌تواند استفاده از باطله­‌های ضایعاتی در ساخت و سازهای ساده در محل، مانند پرکردن فضای خالی و بازسازی زمین­ه‌ای استخراج شده به گونه­‌ای باشد که از فرسایش خاک نیز جلوگیری کند. با استفاده از این روش می‌توان علاوه بر کاهش قابل ملاحظه فضای مورد نیاز برای ذخیره باطله­‌ها، 60 تا 80 درصد از آب فرآوری شده باطله را نیز بازیابی کرد. همچنین با اینکار می­‌توان محل ایمن‌­تری را نیز برای کارکنان معادن فراهم کرد.

 

باطله­‌ها می‌­توانند منبع جدیدی برای تولید مواد معدنی باشند

 

2. باطله­‌ها می‌­توانند منبع جدیدی برای تولید مواد معدنی باشند

یکی دیگر از روش‌­های عالی برای مدیریت باطله­‌های معدنی، بازیافت آنهاست. در بیشتر مواقع می­‌توان از این باطله‌­ها برای تولید محصولات جانبی استفاده کرد. این محصولات جانبی شامل بسیاری از موارد ازجمله محصولات بتنی، تولید آجر و کاشی، عایق­‌کاری یا حتی محصولات فوم‌­دار می‌شود. بازیافت و استفاده از باطله‌های معدنی به عنوان یک منبع جدید، پیامدهای مثبت زیادی برای محیط زیست خواهد داشت. از جمله پساب و پسماند کمتر که اصلاً نمی‌توان از آن چشم‌پوشی کرد. از سوی دیگر با بازیافت باطله‌­های معدنی می‌توان در مصرف آب صرفه‌­جویی کرد که این امر هم می‌­تواند بسیار مهم باشد به خصوص در مناطق خشک که اغلب با بحران آب مواجه هستند.

 

در این مقاله تلاش کردیم به شما بگوییم باطله‌­های معدنی به چه کار می­‌آیند. البته این روش‌­هایی است که تاکنون برای مدیریت بهینه بهره‌­برداری از معادن معرفی شده‌­اند و جهان همچنان در انتظار شیوه­‌های خلاقانه‌­تر و کارآمدتر است.

 

نمایش بیشتر
دکمه بازگشت به بالا