معادن چگونه بر آلودگی آب تأثیر می­‌گذارند؟

 

وجود آب برای ادامه حیات ما در سیاره زمین ضروری است. در این میان یکی از پیش­‌نیازهای توسعه پایدار، اطمینان از عدم آلودگی نهرها، رودخانه­‌ها، دریاچه­‌ها و اقیانوس‌­­­­­ها خواهد بود. اما با پیشرفت صنایع نگرانی عمومی در مورد وضعیت آب در جهان افزایش یافته است. در این میان معادن نیز علاوه بر استفاده زیادی که از آب در فرآوری سنگ معدن دارند، می­‌توانند از طریق تخلیه پساب‌­ها و نشت باطله و سنگ­‌های ضایعاتی باعث آلودگی آب شوند.

در حال حاضر فعالیت­‌های انسانی مانند معدن­‌کاری با سرعت زیادی در حال تهدید منابع آبی روی کره زمین هستند. به این ترتیب شاید ادعای برخی کارشناسان مبنی بر اینکه آب شایع­‌ترین قربانی معادن است، زیاد هم اغراق­‌آمیز نباشد. تاکنون تأثیرات مخرب عملیات­‌های معدنی بر محیط‌­زیست، به حدی بوده است که منجر به انجام تحقیقات بسیار زیادی در این زمینه شده و در حال حاضر اطلاعات بسیاری در این حوزه وجود دارد. آن‌طور که این اطلاعات نشان می‌­دهند، هزینه‌­ای که ما برای استفاده روزانه از موادمعدنی پرداخته­‌ایم، گاهی بسیار بالا بوده است. معدن­‌کاری طبیعتاً منابع آب را مصرف کرده و در مواردی می­‌تواند به طور جدی آن را آلوده کند.

 

آلودگی آب یکی از مهم‌ترین مسائل زیست­‌محیطی مربوط به صنایع معدنی است. اما چه راه‌کارهایی برای جلوگیری از این آلودگی وجود خواهد داشت؟

 

آثار منفی عملیات‌های معدنی بر منابع آبی

باوجود اینکه پیشرفت­‌های بسیاری در شیوه­‌های استخراج معادن در سال­‌های اخیر رخ داده، همچنان خطرات زیست‌محیطی قابل‌­توجهی باقی مانده است. این تأثیرات منفی می­‌توانند از رسوب ناشی از انجام عملیات­‌های ساختمانی در حین اکتشاف تا رسوب و آلودگی آب در هنگام ساخت معادن متفاوت باشد. آلودگی آب ناشی از باطله­‌های معادن ممکن است حتی پس از بسته شدن معادن نیز تا دهه­‌ها یا قرن‌­ها، نیاز به مدیریت داشته باشد. میزان این تأثیرات مخرب به عوامل مختلفی بستگی خواهد داشت، مانند موقعیت جغرافیایی مناطق مورد بهره­‌برداری و حساسیت آن­‌ها، ترکیب موادمعدنی استخراج شده، نوع فناوری مورد استفاده، مهارت، دانش و تعهد زیست­‌محیطی شرکت و در نهایت توانایی ما برای نظارت و رعایت مقررات زیست­‌محیطی.

هم‌­زمان با مکانیزه­‌تر شدن بهره‌­برداری از معادن و بالا رفتن میزان اکتشاف، استخراج و بهره­‌برداری­‌ها نگرانی­‌های مربوط به مسائل زیست­‌محیطی هم بیشتر از گذشته شده است، زیرا ضایعات و باطله‌­های معدنی در سال­‌های اخیر به شدت افزایش یافته­‌اند. با این وجود با توسعه فناوری­‌های معدن و استخراج سنگ معدن کم‌عیار برای سودآوری بیشتر، در آینده باید حتی انتظار تولید پسماندهای بیشتری را نیز داشت.

 

آثار منفی عملیاتهای معدنی بر منابع آبی

 

پسماند فرآیند استخراج معادن چیست؟

سنگ­‌های معدنی حاوی فلزات ارزشمندی مانند طلا یا مس یا حتی آهن هستند. استخراج از معادن روباز به معنی حفاری مقادیر زیادی سنگ زباله (مواد بدون مواد معدنی موردنظر) به منظور استخراج سنگ معدنی موردنظر است. سپس این سنگ­‌های معدنی برای دفع با مواد شیمیایی مختلف و فرآیندهای جداسازی برای استخراج محصول نهایی خرد می‌­شوند. جالب است بدانید طبق آمار در کانادا به طور متوسط ​​برای استخراج هر تن مس، 99 تن باطله تولید شده و نگهداری و انهدام این باطله­‌ها خود موجب نگرانی­‌های زیست‌­محیطی بسیاری می­‌شود. جالب است بدانید مقدار طلای استخراج شده به ازای هر تن باطله حتی از این مقدار هم کمتر است. پس از استخراج فلز موردنظر، سنگ­‌های زائد که اغلب حاوی سولفیدهای اسیدزا، فلزات سنگین و سایر آلاینده­‌ها هستند، معمولاً در محوطه­‌ای به صورت سدسازی ذخیره می­‌شوند. متأسفانه یکی از منابع آلودگی زیست­‌محیطی در بریتیش کلمبیا همین سدهای مربوط به باطله­‌های معدنی هستند.

 

انواع آلودگی آب ناشی از عملیاتهای معدنی

 

انواع آلودگی آب ناشی از عملیات‌های معدنی

عملیات­‌های معدنی به چهار روش می­‌توانند بر آلودگی آب تأثیر بگذارند:

 

1. زهکشی اسیدی معدن

زهکشی اسیدی معدن یک فرایند طبیعی است که طی آن هنگامی که سنگ‌­های سولفیدی در معرض هوا و آب قرار گیرند، اسید تولید می­‌شود. هنگامی که مقدار زیادی سنگ حاوی مواد معدنی سولفیدی در یک گودال روباز یا در یک معدن زیرزمینی در مجاورت هوا قرار می­‌گیرند، با آب و اکسیژن واکنش داده و اسید سولفوریک ایجاد می­‌کنند.

هنگامی که آب به سطح خاصی از اسیدیته رسیده باشد، نوعی از باکتری­‌های طبیعی به نام تیوباسیلوس ممکن است وارد عمل شده و فرآیندهای اکسیداسیون و اسیدی شدن را تسریع کرده و حتی فلزات بیشتری از باطله­‌ها شسته و باعث آلودگی بیشتر آب شوند. تا زمانی که منبع سنگ در معرض هوا و آب قرار گیرد و هنوز هم مقداری سولفید در آن وجود داشته باشد، امکان تولید اسید وجود خواهد داشت. اما فرایند شستشوی سولفید از سنگ هم ممکن است صدها یا حتی هزاران سال طول بکشد.

متأسفانه اسید توسط آب باران یا زهکشی سطحی از زمین خارج می­‌شود و به نهرهای مجاور، رودخانه‌­ها، دریاچه‌­ها و آب­‌های زیرزمینی رسوب می­‌کند. در این صورت است که کیفیت آب به شدت کاهش یافته و حتی می­‌تواند موجب به خطر افتادن حیات آبزیان شود. در این صورت حتی ممکن است آن منبع آب کلاً غیرقابل استفاده شود.

 

2. آلودگی و شستشوی فلزات سنگین

آلودگی فلزات سنگین زمانی ایجاد می­‌شود که فلزاتی مانند آرسنیک، کبالت، مس، کادمیوم، سرب، نقره و روی در سنگ حفاری شده یا در معدن­‌های زیرزمینی موجود بوده و در معرض تماس با آب قرار گیرند. با شستشوی سطح سنگ‌­ها با آب، فلزات سنگین شسته شده و به سمت پايين منتقل می‌­شوند که می­‌توانند موجب آلودگی آب شوند.

 

3. آلودگی آب در اثر آلاینده‌های شیمیایی

این نوع آلودگی زمانی رخ می­‌دهد که عوامل شیمیایی مانند سیانید یا اسید سولفوریک که توسط شرکت­‌های معدنی برای جداسازی مواد معدنی موردنظر از سنگ معدن مورد استفاده قرار می­‌گیرد، از محل­‌های مربوط به عملیات­‌های معدنی به آب­‌های مجاور نشت کنند. این مواد شیمیایی می‌­توانند برای انسان و حیات‌­وحش بسیار سمی باشند.

 

آلودگی آب در اثر فرسایش و ته نشینی

 

4. آلودگی آب در اثر فرسایش و ته‌نشینی

خاک و سنگ در جریان ساخت جاده‌­ها، گودال­‌های باز و نگهداری ضایعات برای استخراج مواد معدنی دچار آسیب می­‌شوند. اگر راهکارهای پیشگیرانه و کنترلی کافی و مؤثری در نظر گرفته نشود، در اثر انتقال مقدار قابل­‌توجهی رسوب به نهرها، رودخانه­‌ها و دریاچه­‌ها زمین دچار فرسایش می­‌شود. زیرا همین رسوب زیاد می‌تواند بستر رودخانه­‌ها را مسدود کرده و پوشش گیاهی زیستگاه حیات‌وحش و موجودات آبزی را از بین ببرد.

 

راه­‌های مقابله با آلودگی آب در اثر عملیات­‌های معدنی چیست؟

ازآنجایی‌که مسائل زیست­‌محیطی بسیار اهمیت دارند، برای مقابله با آلودگی آب در اثر عملیات­‌های معدنی دولت­‌ها و نهادهای مسئول باید تدابیری را در نظر بگیرند. موارد زیر از جمله اقداماتی است که در این زمینه می‌­توان در نظر گرفت:

 

  1. جلوگیری از نابودی زیستگاه‌­های آبی در اثر زهکشی اسیدی معدنی در آینده
  2. تشخیص معادن اسیدی و پاک‌­سازی آن­ها
  3. دسترسی عمومی به اطلاعات مربوط به کنترل، نظارت و اجرای روش‌­های مقابله با زهکشی اسیدی معدنی
  4. بهبود روش‌­های ارزیابی خطرات زیست­‌محیطی و اتخاذ رویکرد پیشگیرانه در حوزه عملیات‌­های معدنی

 

آیا امکان کاهش منابع آبی در اثر عملیات‌­های معدنی وجود دارد؟

متأسفانه عملیات­‌های معدنی می­‌توانند منابع آب سطحی و زیرزمینی را کاهش دهند. برداشت آب­‌های زیرزمینی ممکن است به منابع آبی در فاصله چند مایلی محل معادن نیز آسیب برساند یا آن­ها را به طور­کلی از بین ببرد. در نوادا، خشک­‌ترین ایالت آمریکا، از آب رودخانه هومبولت برای عملیات استخراج طلا استفاده می‌شود. معادنی که در بیابان شمال شرقی نوادا قرار دارند بین سال‌­های 1986 تا 2001 بیش از 580 میلیارد گالن آب از این رودخانه پمپاژ کردند. آب­‌های زیرزمینی که از رودخانه سانتا کروز در آریزونا جنوبی خارج و برای استفاده در معدن مس مجاور آن استفاده شده، سبب پایین آمدن سطح آب این رودخانه و تا حدودی خشک شدن آن شده است.

 

تجربه¬های تلخ گذشته آلودگی آب در اثر عملیات های معدنی

 

تجربه‌­های تلخ گذشته آلودگی آب در اثر عملیات­‌های معدنی

تجربه رودخانه تسولوم  استخراجی کوتاه مدت، با هزینه‌­های بلند مدت!

رودخانه تسولوم در ونکوور از سرمنشأ خود در نزدیکی کوه واشنگتن تا کورتنای جریان داشت. برای هزاران سال، این رودخانه زیستگاه انواع زیادی ماهی حتی تا وزن 23 پوند بود. این رودخانه سرشار زندگی توانسته بود جوامع انسانی و کل اکوسیستم را که از طریق آن جریان داشت، حفظ کند. تأثیرات منفی و مخرب روی رودخانه تقریباً پس از جنگ آغاز شد. در این زمان بود که شن از بستر رودخانه در قسمت‌­های پایین استخراج شد و سپس، در سال 1964، شرکت معدن مس واشنگتن به بالاترین بخش آبریز تسولوم نقل مکان کرد.

این شرکت یک معدن مس کوچک روباز در مجاورت رودخانه تسولوم راه‌­اندازی نمود. در طول سه سال فعالیت، این شرکت 360،000 تن سنگ معدن و 940،000 تن سنگ زباله را قبل از اتمام کار آن در سال 1966 حفاری کرد. این معدن بسیار کوچک بود و تنها 13 هکتار مساحت داشت، اما میراث سمی را از خود به جای گذاشت که تا کیلومترها دورتر از محیط معدن گسترش یافته است. این امر سبب شد بسیاری از آبزیانی که در این رودخانه زندگی می­‌کردند دیگر امکان حیات در این زیستگاه را نداشته باشند. این یعنی از بین رفتن صنعت شیلات در این منطقه و خسارت سنگین به مردم و دولت!

 

اما برای جلوگیری از این آسیب چه­‌کاری می­‌توان انجام داد؟

حفاظت از منابع آبی در عملیات­‌های معدنی باید بالاترین هدف باشد، حتی اگر باعث کاهش بهره­‌وری موادمعدنی همراه شود. از نظر بسیاری از کارشناسان اتخاذ این تصمیم تنها راهی است که می­‌توان مطمئن بود رویاهای طلایی معدن به کابوس جریان­‌های مسموم تبدیل نشود.

 

در هر صورت در حال حاضر ما در شرایطی قرار داریم که هم به خاطر خودمان و هم به خاطر نسل آینده باید از منابع آبی خود در برابر توسعه­‌های معدنی غیرمسئولانه محافظت کنیم. ما باید اطمینان حاصل کنیم که بهترین راهکارهای پیشگیری از آلودگی در مواردی که می‌­تواند خطرآفرین باشد به کار گرفته شود. تمام این راهکارها را می­‌توان تحت مدیریت بهره­‌برداری مسئولانه معادن در نظر گرفت و اجرایی کرد. خوشبختانه در حال حاضر مدیریت بهره­‌برداری از معادن بسیار پیشرفت کرده و توانسته تا حدود زیادی از نگرانی‌­ها بکاهد، البته به­‌شرطی که صنایع معدنی روش­‌های سنتی خود را با این شیوه­‌های جدید جایگزین کنند.

نمایش بیشتر
دکمه بازگشت به بالا