آیا روند صعودی قیمت سنگ‌آهن در نیمه دوم سال میلادی 2021 کاهش می‌یابد؟

 

تحلیل‌گران قیمت فعلی سنگ‌آهن را ناپایدار و باعث کاهش تقاضای این محصول در بازار می‌دانند. قیمت سنگ‌آهن در سال جدید روند رو به رشدی داشته که دلیل اصلی آن را می‌توان افزایش تقاضای صنایع فولادسازی چین در دوران پساکرونایی دانست. طبق آمارها و گزارشات تولید فولاد چین در یک سال اخیر، بالاترین حد خود را تجربه کرده است. حال سؤال مهم اینجاست که سنگ‌آهن تا کجا توان این افزایش قیمت را خواهد داشت؟ برخی از تحلیلگران معتقدند که این روند در نیمه دوم سال جاری به پایان می‌رسد یا حتی روند نزولی را طی خواهد کرد! اما آیا این پیش‌بینی درست است یا باید منتظر افزایش قیمت بیشتری برای سنگ‌آهن باشیم؟

این خبر به شما در تحلیل درست روند قیمت جهانی سنگ‌آهن در ماه‌های آینده کمک خواهد کرد. اگر از فعالان این حوزه محسوب می‌شوید با ما همراه باشید.

 

ارزیابی قیمت سنگ‌آهن در ماه‌های گذشته چگونه بوده است؟

باتوجه به آنالیز داده‌های موجود بعید به نظر می‌رسد که شرایط روند صعودی قیمت سنگ‌آهن که در سه ماهه ابتدایی سال 2021 برقرار بود تکرار یا حتی حفظ شود. آنطور که وب‌سایت اقتصادی تجارت اعلام کرده است، قیمت سنگ‌آهن در سال 2020 رشد 38 درصدی را تجربه کرده و در سه ماهه نخست سال 2021 هم همچنان روند افزایشی خود را حفظ کرده است. در این میان دولت چین بیشترین تلاش را برای کنترل قیمت جهانی سنگ‌آهن انجام می‌دهد. از آنجایی‌که بیشتر صنایع چین به سنگ‌آهن و فولاد به عنوان مواداولیه نیازمندند اگر این کشور نتواند افزایش قیمت سنگ‌آهن را کنترل کند، ادامه فرایند اجرای طرح‌های توسعه‌ای صنایع این کشور با مشکل جدی مواجه خواهند بود. البته از سوی دیگر ادامه روند افزایشی قیمت جهانی سنگ‌آهن به سود کشورهایی مانند استرالیا خواهد بود که صادرکننده مهم سنگ‌آهن در جهان محسوب می‌شوند. باید دید کشمکش این کشورها بر سر سنگ‌آهن تا کجا پیش خواهد رفت؟

 

آیا صنعت فولادسازی چین عامل اصلی افزایش قیمت سنگ‌آهن بوده است؟

چین بزرگترین مصرف‌کننده سنگ‌آهن در جهان است و مقصد نزدیک به 70 درصد از محموله‌های صادراتی سنگ‌آهن جهان بنادر کشور چین محسوب می‌شوند. سال گذشته، این کشور رکورد واردات 1.17 میلیارد تن سنگ‌آهن را به نام خود ثبت کرد. بر اساس گزارش اداره ملی آمار چین، تولید فولاد این کشور تا ماه آوریل،  375 میلیون تن بود که نسبت به مدت مشابه سال قبل با 16 درصد افزایش همراه بوده است. در واقع این میزان تولید سبب شده تا ذخایر سنگ‌آهن در بنادر چین کاهش یابد و همزمان با بالا رفتن تقاضا با کاهش عرضه مواجه باشیم که در نهایت سبب افزایش بی‌سابقه قیمت سنگ‌آهن در جهان شده است. داده‌های سازمان جهانی فولاد هم این موضوع را تأیید کرده و نشان می‌دهند که چین تنها در ماه مارس 94 میلیون تن فولاد تولید کرده که نسبت به مدت مشابه در سال قبل 19.1 درصد افزایش داشته است.

 

آیا صنعت فولادسازی چین عامل اصلی افزایش قیمت سنگ‌آهن بوده است؟

 

چشم‌انداز  انجمن جهانی فولاد چیست؟

انجمن جهانی فولاد (WSA)، در چشم‌انداز کوتاه برد خود برای سال‌های 2021 و 2022 پیش‌بینی کرد تقاضای فولاد در سال 2021 با 5.8 درصد افزایش به مقدار 1874 میلیون تن برسد. اما طبق گزارش WSA، پیش‌بینی می‌شود در سال آینده (2022) که تولید صنایع خودروسازی با پیشرفت همزمان صنعت ساختمان‌سازی همراه شود، میزان تقاضای فولاد به روند سال 2019 بازگردد. اینجاست که تحلیلگران و کارشناسان احساس می‌کنند دیر یا زود، قیمت سنگ‌آهن تحت فشار کاهش تقاضا، پایین آمده یا حداقل به ثبات برسد.

در ادامه مرکز تحقیقات اقتصاد کلان هند نیز طی گزارشی، پیش‌بینی کرده با وجود افزایش قیمت‌ها در 6 ماهه اول سال میلادی 2021، از نیمه دوم سال باید در انتظار تثبیت قیمت جهانی سنگ‌آهن باشیم. تحلیلگران بازارهای کالایی مستقر در لندن هم پیش‌بینی می‌کنند که تا پایان سال 2021 قیمت سنگ‌آهن روند کاهشی به خود بگیرد. البته از سوی دیگر برخی تحلیلگران براین باورند که حاشیه سود سنگ‌آهن به قدری بالاست که علی‌رغم تلاش‌های دولت چین، ذینفعان بتوانند کارخانه‌های فولادسازی را متقاعد کنند تا همچنان تقاضا برای سنگ‌آهن در بازار را بالا نگه دارند.

 

کاهش عرضه می‌تواند بازار سنگ‌آهن را دچار چالشی جدید کند!

صادرات سنگ‌آهن استرالیا 61 درصد از کل خرید سنگ‌آهن چین را تشکیل می‌دهد. پس عجیب نیست که روابط اقتصادی این دو کشور عامل تعیین‌کننده در تعیین قیمت جهانی سنگ‌آهن باشد. تعلیق گفتگوی اقتصادی بین چین و استرالیا سبب شده تا نگرانی‌های در خصوص عرضه سنگ‌آهن به وجود بیاید. کاهش عرضه می‌تواند موجب گران شدن قیمت سنگ‌آهن شود.

 

بازار سنگ‌آهن

 

برخی تحلیگران هم معتقدند علت گرانی سنگ‌آهن در چند ماه اخیر مدیون حادثه شکست یکی از سدهای باطله برزیل در سال 2019 است که باعث شد تولید شرکت واله به مقدار قابل‌توجهی کاهش یابد. البته احتمال بهبود عرضه در 6 ماهه دوم سال 2021 نیز وجود دارد. 6 ماهه دوم سال 2021 همزمان با پایان فصل گردباد استرالیا و بارندگی در شمال برزیل خواهد بود و به همین دلیل عرضه سنگ‌آهن بهبود خواهد یافت. البته باتوجه به اینکه ممکن است دریافت مجوزها برای دسترسی شرکت‌های معدنی به کشتی‌های باری با تأخیر مواجه شود، احتمال به وجود آمدن مشکلاتی برای عرضه نیز وجود خواهد داشت.

 

آیا احتمال کاهش تقاضای فولاد از سوی چین وجود دارد؟

جدای از تدابیری مانند محدودیت میزان صادرات صنایع وابسته به فولاد، که دولت چین برای کنترل تقاضای سنگ‌‌آهن در نظر گرفته، احتمالاً از نیمه دوم امسال پروژه‌های عمرانی در چین پایان بیابند و همزمان از فشار بر پروژه‌های جدید در تکمیل خطوط لوله نیز کم شود که در این صورت شاهد کاهش تقاضای سنگ‌آهن خواهیم بود.

 

در مجموع باید گفت باتوجه به جهش قیمت جهانی سنگ‌آهن از ابتدای سال، انتظار افزایش قیمت بیشتر، دور از انتظار است و درصورتی‌که اتفاق غیرمنتظره‌ای رخ ندهد احتمالاً در 6 ماه دوم بازار با کاهش یا حداقل ثبات قیمت همراه خواهد بود. با این وجود اگرچه از شیب صعودی قیمت سنگ‌آهن کاسته خواهد شد اما نباید انتظار کاهش چشمگیری نیز داشت و قیمت‌ها حداقل تا سال 2023 در سطح بالایی باقی خواهد ماند.

نمایش بیشتر
دکمه بازگشت به بالا