
تأثیر اقتصادی شیوع COVID-19 بر صنعت فولاد چین
در حال حاضر چین یکی از بزرگترین اقتصادهای جهان را در اختیار دارد و به همین دلیل شرایط اقتصاد جهان نیز بهشدت به تغییرات صنایع این کشور وابسته است. با شروع همهگیری کرونا اقتصاد و صنعت چین تحت تأثیر قرار گرفت. چین اولین کشوری بود که میزبان این ویروس شد و در ابتدا تعطیلیهای مکرر و طولانیمدت باعث ضربه به صنعت و اقتصاد این کشور شد. اما با گذشت مدت کوتاهی چین توانست این بیماری را کنترل کند و در آخرین هفته آوریل 2020، تمام بخشهای ساختمانی و صنعتی به حالت عادی بازگشتند. با ما در ادامه این مقاله همراه باشید تا به شما بگوییم تغییرات صنعت فولاد چین از ابتدای شروع همهگیری کرونا تاکنون به چه ترتیبی بوده است؟
چین به عنوان غول اقتصادی جهان و مبدأ کرونا، توانست با بهکارگیری محدودیتهای سختگیرانه از تبعات منفی این همهگیری بر اقتصاد و صنعتش بکاهد.
تأثیر همهگیری کرونا بر صنعت فولاد چین چگونه بود؟
تقریباً تمامی کارخانههای فولادی در استان هوبی، جایی که این بیماری شروع شد برای مدتی تعطیل شدند. با توجه به تعداد کل کارخانههای فولادی چین، این رقم چندان قابلتوجه نیست. به خصوص که بیشترین محدودیتها مربوط به همین منطقه بود و چین توانست دیگر مناطق خود را از آلودگی و تعطیلی نجات دهد.
البته تأمین مواد اولیه اکثر فولادسازان در مدت شیوع کرونا در این کشور به دلیل محدودیت در سیستمهای حمل و نقل در سراسر کشور، به ویژه در مسیرهای جادهای و آبی، با مشکل مواجه شد. حتی در برخی مناطق حمل و نقل به طور کامل مسدود شده بود. از اواسط ماه مارس محدودیت مربوط به عرضه مواد اولیه کمتر شد و از ابتدای آوریل به حالت عادی بازگشت. البته به لطف ذخایر مواد اولیه، نهتنها تولید فولاد خام چین در سه ماهه اول سال 2020 آنطور که انتظار میرفت کاهش نیافت، بلکه 1.2 درصد نیز نسبت به مدت زمان مشابه در سال گذشته با افزایش همراه بود.
کاهش تقاضای فولاد در چین به چه دلیل بود؟
در مدت همهگیری کرونا، همه بخشهایی که از فولاد به عنوان ماده اولیه استفاده میکردند به شدت تحت تأثیر این ویروس قرار گرفتند. در این میان صنعت ساخت و ساز بیشترین آسیب را دید زیرا تقریباً تمام پروژهها از هفته آخر ژانویه متوقف شدند. ازآنجاییکه ساخت و ساز مهمترین بخش مصرفکننده فولاد در جهان محسوب میشود، کاهش تقاضای فولاد نیز منطقی بود.
به گفته دولت چین، تا 14 آوریل بیش از 94 درصد از کارگران مهاجر به کار بازگشتند. در نتیجه، در آخرین هفته آوریل اکثر بخشهای ساختمانی و صنعتی کار خود را به صورت عادی انجام میدادند. بنابراین تقاضای فولاد داخلی همچنان افزایشی بوده اما تقاضا از خارج همچنان با کاهش مواجه بود. البته با کشف واکسن کرونا و شروع واکسیناسیون شرایط صنایع در بیشتر نقاط جهان بهبود پیدا کرد به نحوی که تقاضای فولاد در جهان هم روزبهروز بیشتر شد.
در دوران شیوع کرونا در جهان، ذخایر فولاد چین به حداکثر میزان خود رسید!
چین زودتر از دیگر کشورها درگیر این بیماری شد و توانست سریعتر هم آن را کنترل کند. همین امر سبب شد تا در زمانیکه شرایط فولادسازان در چین به حالت عادی بازگشته بود دیگر کشورها همچنان با این بیماری درگیر باشند و تقاضای فولاد در سطح جهانی کاهش یابد. همین امر باعث افزایش حداکثری ذخایر فولادی چین شد. بر اساس گزارش انجمن آهن و فولاد چین کل ذخایر تولیدکنندگان و توزیعکنندگان چین در پایان ماه مارس 2020، بیش از 55 میلیون تن بود که بالاترین رکورد ثبت شده از پایان دسامبر 2019 بوده است. با این اتفاق بسیاری از فولادسازان مجبور شدند از انبارهای خارجی برای ذخیرهسازی تولیدات خود استفاده کنند. به همین دلیل برخی از آنها در آن مدت شروع به کاهش تولیدات خود کردند. طبق آمار تولید روزانه فولاد خام در ماه مارس 2020 حدود 7 درصد کمتر از ژانویه بود. اما به مرور تقاضای فولاد افزایش یافت به نحوی که در اواسط آوریل میزان ذخایر فولاد چین، حدود 10 درصد نسبت به اواخر مارس کاهش یافت. با گذشت زمان کشور برزیل هم به عنوان دارنده بزرگترین معادن سنگآهن جهان، به شدت با همهگیری کرونا درگیر شد. همین امر سبب شد تا میزان سنگآهن به عنوان ماده اولیه فولادسازی بسیار کاهش یابد درحالیکه چین به عنوان بزرگترین مصرف کننده فولاد تقاضای فولاد بیشتری داشت. در نهایت این شرایط به افزایش بیسابقه قیمت سنگآهن در جهان منجر شد.
فولادسازان نقش مهمی در کنترل بیماری کرونا در چین داشتند
فولادسازان چینی نقش مهمی در کنترل بیماری کرونا در این کشور داشتند. حدود 95 شرکت فولادی چین مبلغ 1.6 میلیارد روبل معادل 229 میلیون دلار آمریکا به بخش بهداشت این کشور اهدا کردند که توانست کمک زیادی به بیمارستانهای این کشور در کنترل این همهگیری کند.
همچنین بسیاری از این کارخانهها تعداد قابلتوجهی تجهیزات حفاظتی پزشکی و آمبولانس را به بیمارستانهای استان هوبی اهدا کردند. در ادامه نیز کمک مالی و تحویل سریع مقادیر زیادی از مقاطع فولادی از طرف همین کارخانهها بود که به دولت چین امکان ساخت دو بیمارستان موقت در دو هفته را داد.
حمایت خوب دولت چین از صنایع در دوران پساکرونا
دولت چین همانقدر که در ابتدای شیوع این بیماری سختگیرانه عمل کرد و در بازههایی صنایع خود را در برخی استانها به طور کامل تعطیل کرد، پس از فروکش کردن این بیماری هم با دادن تسهیلات مالی و کاهش مالیات به صنایع کوچک و بزرگ در جهت بازگشت به شرایط اولیه خود کمک کرد.
بحث کرونا در چین کمی متفاوتتر از روند جهانی بود و در نتیجه تأثیرات نسبتاً متفاوتتری هم بر صنایع و هم بر اقتصاد این کشور داشت. در مجموع میتوان گفت چین توانست با مدیریت درست و بهموقع این بیماری تا حدود زیادی مانع از تبعات منفی شیوع کرونا بر صنعت و اقتصاد خود شود. البته شاید بتوان گفت تبعات منفی این بیماری بر اقتصاد و صنعت جهان مشکلات بیشتری برای چین به وجود آورد. به طور مثال افزایش قیمت جهانی سنگآهن که در حال حاضر برنامههای توسعهای این کشور را با کندی روبرو کرده است.