
4 راهکار اقتصاد مدور در صنعت فولاد
این روزها مفهوم اقتصاد مدور به جای اقتصاد خطی در تمامی ابعاد زندگی ما به کار میرود. در این رویکرد نگاه ویژهای به انرژی و محیطزیست شده است. در صنعت فولاد هم این رویکرد میتواند منجر به پیامدهای مثبتی شود که در ادامه به بررسی 4 مورد از رویکرد اقتصاد مدور در صنعت فولاد خواهیم پرداخت. کاهش وزن، بازسازی، استفاده مجدد و بازیافت 4 راهکاری است که به کمک اقتصاد مدور در صنعت فولاد ایجاد شدهاند و توانستهاند ارزش افزوده بسیاری را برای این صنعت به همراه داشته باشند. با ما همراه باشید تا این 4 راهکار را همراه با مثال به شما معرفی کنیم و به شما بگوییم ارزش افزودههای آنها در صنعت فولاد چیست؟
کاهش وزن، بازسازی، استفاده مجدد و بازیافت، 4 راهکار مهم اقتصاد مدور برای بهینهسازی صنعت فولاد بهشمار میروند.
1. تأثیرات کاهش وزن فولاد در بهینهسازی صنعت فولاد
کاهش وزن فولاد میتواند تأثیر بهسزایی در صنایعی داشته باشد که فولاد به عنوان مواد اولیه در آنها استفاده میشود. در ادامه این بخش در مورد تأثیرات کاهش وزن فولاد در دو صنعت مهم خودروسازی و ساختمانسازی صحبت خواهیم کرد:
1. تأثیرات کاهش وزن نسل جدید فولاد در خودروسازی چیست؟
خودروسازی یکی از مهمترین کاربردهای فولاد به شمار میرود و همانطور که احتمالاً خودتان هم میدانید بیشتر قطعات خودرو از بدنه گرفته تا قطعات داخلی از این فلز ساخته شدهاند. از طرفی خودروسازان همواره به دنبال کاهش وزن اتومبیلها به طرق مختلف هستند. حال فرض کنید فولادی ساخته شود که وزن کمی داشته باشد، درنتیجه میتوان خودرویی ساخت که وزن آن به طور قابلتوجهی سبکتر از اتومبیلهای معمولی است. این درحالیست که اغلب تلاش میشود فولادهای نوظهور علاوه بر وزن سبکتر، در برابر خم شدن و فشار هم مقاومتر باشند. همچنین در تولید این مواد جدید مسائل زیستمحیطی هم در نظر گرفته شدهاند. بنابراین معرفی ساختارهای جدید فولادی با مقاومت بالا به ساخت قطعات و محصولات سبک و پایدار کمک خواهد کرد.
2. اثرات کاهش وزن مقاطع فولادی در ساختمانسازی چیست؟
استفاده از انواع فولادهای پیشرفته جدید در ساخت مقاطع فولادی سبب خواهد شد تا وزن مصالح به میزان قابلتوجهی کاهش بیابد. این دقیقاً همان چیزی است که ساختمانسازان و معماران برای ساخت سازههای سبک و اقتصادی به آن احتیاج دارند. همچنین استفاده از مقاطع فولادی ساخته شده از این نوع فولاد، معیارهای ایمنی و پایداری در بخش ساختوساز را بالا خواهد برد.
ارزش افزوده کاهش وزن، در صنعت فولاد چیست؟
از طرفی تولید این نوع فولاد تأثیرات زیستمحیطی کمتری دارد که از آن جمله میتوان به کاهش انتشار گازهای گلخانهای در هوا، مصرف آب کمتر و کم شدن تولید ضایعات اشاره کرد.
2. بازسازی سیستمهای مدرن: راهکار اقتصاد مدور در بهینهسازی صنعت فولاد
درحالحاضر بیشتر عناصر دستگاههای بزرگ و مهم از فولاد ساخته شده و اگر این سیستمها از رده خارج شوند از یک طرف مقدار زیادی ضایعات به وجود آمده و از طرف دیگر برای جایگزینی آنها با دستگاههای جدید انرژی، زمان و هزینه بالایی احتیاج خواهد بود. مگر اینکه بتوانیم آنها را مجدداً بازسازی کرده و به چرخه صنایعشان بازگردانیم.
بهطورمثال توربینهای بادی یکی از این سیستمها هستند که به دلیل اینکه منابع انرژی تجدیدپذیر محسوب میشوند، استفاده از آنها روزبهروز در حال افزایش است. درحالحاضر ساخت یک توربین جدید ممکن است تا دو سال طول بکشد اما میتوان توربینهای بادی موجود را در کمتر از چهار ماه بازسازی کرده و تحویل داد. این در حالیست که هزینه اینکار هم بسیار کمتر از ساخت توربین بادی جدید است. با اینکار درواقع میتوان عمر توربینها را تا 20 سال افزایش داد و این به معنی افزایش دوبرابری بازده سرمایهگذاری اولیه خواهد بود.
در طی فرآیند بازسازی، تمام اجزای توربین بادی مورد بازرسی و آزمایش قرار گرفته و قطعاتی که عملکرد آنها از حدود استاندارد پایینتر باشد، تعمیر یا تعویض میشوند. حتی میتوان در این فرایند بازسازی از تکنولوژیهای روز دنیا استفاده کرد یا ظرفیت خروجی توربینها را افزایش داد.
هواپیماها یکی دیگر از دستگاههایی هستند که میتوان آنها را از طریق بازسازی به چرخه کار بازگرداند. اغلب یک هواپیما پس از 20 تا 25 سال خدمت از رده خارج میشود که در حال حاضر به معنی حدود 800 هواپیما در سال است. بسیاری از شرکتها، هواپیماهای از رده خارج شده خود را به مکانهایی در بیابان منتقل کرده و در آنجا انبار میکنند اما تا کی میتوان به این روند ادامه داد. در حال حاضر رویکرد جدیدی ابداع شده که از آن طریق میتوان با بازسازی هواپیما، آن را مجدداً برای خدماترسانی به ناوگان خود بازگرداند.
در این رویکرد بسیاری از قطعات ارزشمند هواپیما به محض فرود در بیابان از هواپیما استخراج میشوند. همه اجزایی که قابلیت استفاده مجدد را دارند قبل از تعمیرات اساسی و آزمایش هواپیما برداشته شده و به عنوان قطعات یدکی هواپیماهای دیگری که هنوز در حال خدمت هستند، استفاده میشوند. کیفیت قطعات که مجدداً مورد استفاده قرار میگیرند، به همان اندازه خوب است و آنها به اندازه قطعات جدید ایمن هستند زیرا همه آنها آزمایشهای عملکردی یکسانی را پشت سر گذاشته و شرایط استانداردشان تأیید شده است.
ارزش افزوده بازسازی سیستمهای مدرن، در صنعت فولاد چیست؟
بازسازی این دستگاهها و بهکارگیری مجدد آنها سبب میشود تا میزان ضایعات کاهش یافته و نیاز به مواداولیه برای تولید قطعات جدید به حداقل میزان ممکن برسد.
3. امکان استفاده مجدد از قطعات فولادی در اقتصاد مدور ضروری است
خوبی فولاد این است که گاهی میتوان آنها را مجدداً استفاده کرد. به طور مثال در یکی از شهرهای اوهایو (ایالات متحده)، تیرهای فولادی یک پل تعویض شده و از آنها مجدداً برای ایجاد سازههای جدید دهانه کوتاه استفاده شد بدون اینکه مشکلی ایجاد شود. این دقیقاً راهکاری است که باید در مواجهه با کمبود بودجه و زیرساختهای فرسوده، در نظر گرفت.
با اینکار درواقع چرخه عمر مصالح فولادی را افزایش دادهایم که باعث میشود موقعیت فولاد برای انتخاب به عنوان مصالح ساختمانهای جدید هم بهبود یابد. استفاده مجدد را میتوان برای سربارههای ایجاد شده هنگام فولادسازی نیز در نظر گرفت به این ترتیب که از آنها برای ساخت جاده یا تولید سیمان استفاده میکنند. حتی یک شرکت ژاپنی توانسته این سربارهها را برای حذف سولفید هیدروژن و ترمیم رسوب در زیستگاههای دریایی بهکار گیرد.
ارزش افزوده روش استفاده مجدد، در صنعت فولاد چیست؟
استفاده مجدد از مصالح فولادی و ضایعات آنها سبب میشود تا علاوه بر مدیریت بهینه بودجه بتوانیم میزان ضایعات را نیز کاهش دهیم.
4. بازیافت مهمترین راهکار اقتصاد مدور در بهینهسازی صنعت فولاد
استفاده از قراضههای فولادی و بازیافت آنها یکی از رویکردهای مهم اقتصاد مدور است که توانسته ارزش افزوده زیادی را در صنعت فولاد ایجاد کند که شامل مزایای اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی است. استفاده از قراضهها به عنوان مادهاولیه باعث کاهش انتشار کربن به میزان 0.8 تن به ازای تولید هر تن فولاد خواهد شد. همچنین اگر قرار باشد این ضایعات را برای انبار شدن به مکان دیگری هم حمل کرد، ماشینهای باربری هم حین انتقال یک مقدار دی اکسید کربن تولید خواهند کرد که با بهکارگیری مجددشان در همان محل این نوع آلودگی زیست محیطی هم حذف خواهد شد.
ارزش افزوده بازیافت قراضههای فولادی چیست؟
این روش یکی از مهمترین روشهایی است که اقتصاد مدور در اختیار صنعت فولاد قرار داده و با این روش علاوه بر کاهش قابلتوجه ضایعات فولادی و کم کردن مسائل زیستمحیطی مربوط به آن، میتوان منابع را بهتر مدیریت کرده و حتی برای جوامع اشتغال ایجاد کرد.
در جوامع امروز که با انبوه مسائل زیستمحیطی و کمبود منابع مواجه هستیم، رویکرد اقتصاد مدور با هدف کاهش مشکلات بهوجود آمده است. در این راستا برای هر صنعت روشها و رویکردهایی در نظر گرفته شده که مهمترین آنها کاهش وزن، بازسازی، استفاده مجدد و بازیافت فولاد است که در این مقاله به آنها پرداخته شد.