چگونه می‌توان انتشار گازهای گلخانه‌ای در صنعت معدن را کاهش داد؟

 

دو مسئله مهم که در حال حاضر پیش روی بشر قرار دارد مصرف انرژی و آلودگی محیط زیست است. منابع انرژی سوخت‌های فسیلی محدود بوده و باوجود اینکه تاکنون بیشتر نیاز ما به سوخت از این منابع تأمین می‌شد بیش از این نمی‌توان روی آنها حساب کرد. از طرفی استفاده از این منابع برای تأمین انرژی منجر به آلودگی‌های زیست‌محیطی فراوانی از جمله انتشار گازهای گلخانه‌ای شده است. بنابراین دانشمندان سال‌هاست به دنبال یافتن یک جایگزین پاک و مطمئن برای منابع انرژی قدیمی هستند.

در این میان یکی از صنایعی که می‌تواند با تغییر فرایندهای خود و استفاده از منابع انرژی پاک مؤثر عمل کند، صنعت معدن است. در حال حاضر تجهیزات و ماشین‌های معدنی سوخت زیادی را مورد استفاده قرار می‌دهند که اغلب آنها از منابع سوخت فسیلی تأمین می‌شود اما دیگر وقت آن رسیده که تغییر و تحولی جدی را در این زمینه شاهد باشیم. در این مقاله قصد داریم شما را با یک منبع انرژی جدید که می‌تواند در صنایع معدنی مورد استفاده قرار گیرد آشنا کنیم، با ما همراه باشید.

 

با استفاده از سوخت هیدروژنی می‌توان انتشار گازهای گلخانه‌ای را کنترل کرد!

تاکنون یکی از مشکلات اساسی محیط زیست انتشار بیش از حد گازهای گلخانه‌ای بوده که در نهایت باعث گرم‌تر شدن کره زمین شده است. یکی از روش‌های کنترل انتشار گازهای گلخانه‌ای استفاده از منابع سوخت پاک است. سوخت هیدروژنی یکی از انواع سوخت پاک محسوب شده و در این زمینه می‌تواند بسیار مؤثر باشد.

بسیاری از کشورها در حال حاضر به استفاده از این نوع سوخت روی آورده‌اند. به طور مثال در حال حاضر کل ناوگان اتوبوسرانی و کامیون‌های شهری در کشور چین از سوخت هیدروژنی به عنوان منبع انرژی استفاده می‌کنند. ژاپن هم با ساخت ایستگاه‌های سوخت رسانی هیدروژنی در سراسر کشور، خودروسازان خود را ترغیب نموده تا محصولاتی بسازند که به جای بنزین از این نوع سوخت استفاده کنند.

 

استفاده از تجهیزات به روز در معدن

 

استفاده از سوخت هیدروژنی در صنعت معدن

همانطور که می‌دانید استرالیا یکی از صنایع پیشرفته معدنی جهان را در اختیار دارد و  سالانه مقدار زیادی تولیدات معدنی را به نقاط مختلف جهان صادر می‌کند. در حال حاضر میزان مصرف انرژی در صنعت معدن استرالیا به ترتیب زیر است:

  1. استفاده از سوخت دیزلی: 41 درصد
  2. استفاده از گاز طبیعی: 33 درصد
  3. استفاده از انرژی برق: 22 درصد

در سال‌های اخیر شرکت‌های معدنی استرالیا اشتیاق زیادی برای تولید فولاد توسط انرژی‌های پاک از خود نشان داده‌اند که به آن تولید فولاد سبز هم می‌گویند. معدن سنگ‌آهن پیلبارا، که توسط اندرو فارست تأسیس شد، هدف بلند پروازانه‌ای را در این خصوص در نظر گرفته است که بر اساس آن باید بتواند تا سال 2030 حداقل 15 میلیون تن سوخت هیدروژنی تأمین کند. در این راستا 32 میلیون دلار استرالیا به اجرای این پروژه تعلق گرفته است.

در این میان استفاده از تجهیزات معدنی که بتوانند با سوخت هیدروژنی کار کنند نیز بسیار مورد توجه قرار گرفته‌ است. به طور مثال شرکت انگلو آمریکا تعهد ساخت کامیونی با ظرفیت 290 تن را داده که با سوخت هیدروژنی کار کند. البته استفاده از سوخت هیدروژنی فراتر از بحث معدن است. در حال حاضر در اروپا قطارهایی ساخته شده‌اند که با سوخت هیدروژنی حرکت می‌کنند و جذابیت‌های استفاده از این سوخت پاک روزبه‌روز در جهان در حال افزایش است.

 

کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای با استفاده از فناوری جدید

 

کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای در صنعت معدن

تقریبا 10 درصد از گازهای گلخانه‌ای در استرالیا به دلیل فعالیت‌های معدنی این کشور است و صنعت معدن استرالیا در تلاش است با انجام اقداماتی در جهت کربن‌زدایی انتشار گازهای گلخانه‌ای در حوزه معدن را مدیریت کرده و مقدار آن را کاهش دهد. یکی از دلایل اصلی انتشار گازهای گلخانه‌ای میزان بالای زغال سنگ تولید شده و درنتیجه افزایش میزان متان در این حین است. بنابراین تلاش بر این است که بتوانند از فناوری‌های جذب متان استفاده کنند.

طبق آمارها فرآیند خردایش و سنگ‌زنی بزرگترین مصرف‌کنندگان انرژی در معادن هستند که حداقل 25 درصد از کل مصرف انرژی به این بخش‌ها تعلق دارد. بنابراین برای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای باید با استفاده از فناوری‌های نو مصرف انرژی را در این بخش کنترل کرد. تاکنون در این راستا تجهیزاتی هم معرفی شده‌اند. مثلاً سنگ‌شکن و صاف‌کننده هیدرولیکی که برای لودرها و بیل‌های مکانیکی طراحی شده است. استفاده از این دستگاه مزایای زیر را دارد:

  1. تولید و کارایی بالاتر
  2. فرآیندهای سریع‌تر با “عملیات یک مرحله‌ای”
  3. حمل و نقل کمتر مواد در محل کار که منجر به مصرف سوخت کمتر می‌شود.
  4. تبدیل بیل مکانیکی یا لودر به یک ابزار چند منظوره

 

با توجه به موضوعات زیست‌محیطی و وجود نگرانی‌های اجتماعی و دولتی در این زمینه، اغلب سهامداران و سرمایه‌گذاران صنعت معدن تمایل به استفاده هرچه بیشتر از انرژی‌های تجدیدپذیر دارند. دراین صورت آنها مطمئن خواهند بود که قوانین و ممنوعیت‌ها باعث تعطیلی کارشان نخواهد شد. به این دلیل که در حال حاضر تمامی افراد و ارگان‌ها در بخش معدن هدف کربن زدایی را نشانه گرفته‌اند، می‌توان امیدوار بود که در دهه‌های آینده شاهد بزرگ‌ترین و سریع‌ترین تغییرات در منابع انرژی مورد استفاده در بخش معدن باشیم.

نمایش بیشتر
دکمه بازگشت به بالا