آینده سرمایه‌گذاری در سهام‌های معدنی بورس چیست؟

سرمایه‌گذاری در بورس همواره جذابیت‌های خود را دارد و در صورتی‌که تکنیک‌های ورود و خروج به موقع از هر سهم را بدانید می‌توانید سوددهی بالایی را تجربه کنید. چه بسا کسانی که در طول سالیان اخیر از این طریق سرمایه زیادی را برای خود پس‌انداز کرده‌اند. البته نمی‌توان از سوی دیگر این بازار هم غافل شد و اگر بدون اطلاعات کافی وارد این بازار شوید ممکن است سرمایه خود را به طور کامل از دست دهید. پس زمانی وارد این بازار شوید که اطلاعات کافی در مورد آن کسب کرده باشید. در ادامه این مقاله قصد داریم شما را با شرکت‌های بورسی معدنی، نمادها و عوامل موثر بر ارزش سهام این شرکت‌ها، آشنا کنیم پس در ادامه ما را همراهی کنید.

 

چه شرکت‌های معدنی در بورس فعال هستند و نماد هر کدام چیست؟

در حال حاضر شرکت‌های معدنی که در بورس حضور دارند زیر مجموعه گروه استخراج کانه‌های فلزی قرار می‌گیرند. تعداد زیادی از شرکت‌های بزرگ معدنی در این گروه حضور دارند که ۳۲ درصد از فروش کل شرکت‌های بورسی را تشکیل داده و حدود ۲۳ درصد ارزش بازار را به خود اختصاص داده‌اند. البته از این تعداد برخی سهام‌ها مربوط به بازار فرابورس هستند. در جدول زیر شرکت‌های معدنی حاضر در بخش استخراج کانه‌های فلزی را همراه با نمادهایشان به شما معرفی می‌کنیم و به شما می‌گوییم که هریک در بازار اصلی بورس قرار دارند یا فرابورس:

 

لیست شرکت‌های معدنی حاضر در بورس و فرابورس ایران

ردیف نام نماد نوع بازار
1 باما کاما بورس
2 معدنی دماوند کدما بورس
3 توسعه معادن و فلزات ومعادن بورس
4 معدنی و صنعتی چادرملو کچاد بورس
5 توسعه معادن روی ایران کروی بورس
6 معدنی و صنعتی گل گهر کگل بورس
7 توسعه معدنی و صنعتی صبانور کنور بورس
8 معادن بافق کبافق بورس
9 فرآوری معدنی اپال کانی پارس اپال بورس
10 سرمایه‌گذاری صدر تأمین تاصیکو بورس
11 معادن منگنز ایران کمنگنز بورس
12 فرآوری مواد معدنی ایران فرآور بورس
13 توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه میدکو بورس
14 لیزینگ صنعت و معدن ولصنم بورس
15 ذغال سنگ نگین طبس کطبس بورس
16 معدنی املاح ایران شاملا بورس
17 سنگ‌آهن گهرزمین کگهر فرابورس
18 مجتمع معادن مس تکنار تکنار فرابورس
19 توسعه صنایع و معادن کوثر کتوسعه فرابورس
20 زغال سنگ البرز شرقی زغال سنگ البرز فرابورس
21 سنگ آهن مرکزی سنگ آهن فرابورس
22 فرآوری زغال سنگ پروده طبس کپرور فرابورس
23 صنعتی و معدنی ستبران ستبرا فرابورس
24 توسعه صنایع معدنی امید صنایع امید فرابورس
25 زرین معدن آسیا فزرین فرابورس
26 صنعتی و معدنی شمال شرق شاهرود کشرق فرابورس
27 معدنی کیمیای زنجان گستران کیمیا فرابورس
28 گروه صنعتی و معدنی امیر وامیر فرابورس
29 گروه صنایع و معادن فلات ایرانیان فلات فرابورس
30 صنایع و معادن احیا سپاهان واحیا فرابورس

جدول 1: اطلاعات نماد شرکت‌های معدنی حاضر در بورس و فرابورس ایران

 

چه عواملی بر ارزش سهام‌های بورسی تأثیرگذار است؟

 

چه عواملی بر ارزش سهام‌های بورسی تأثیرگذار است؟

یکی از نکات بسیار مهم و تأثیرگذار بر ارزش سهام شرکت‌های حاضر در بازار سرمایه، میزان خرید و فروش و درآمد آن شرکت‌ها است. به همین دلیل می‌توان موارد زیر را جزو عوامل مؤثر بر ارزش سهام‌های معدنی در بازار سرمایه دانست:
1. نوسانات نرخ ارز
2. قیمت جهانی سنگ‌آهن، مس و دیگر کانی‌ها در سطح جهانی
3. نحوه نرخ‌گذاری فرآورده‌های سنگ آهن در داخل کشور
4. مقدار عوارض صادراتی
5. نحوه محاسبه مالیات و میزان معافیت‌های مالیاتی
6. قیمت فروش محصولات
7. سهولت در تأمین مالی پروژه‌ها و طرح‌های توسعه‌ای
8. میزان عرضه و تقاضا 

در سال اخیر عرضه سنگ‌آهن، به دلیل شیوع ویروس کرونا و شکستن سد باطله در برزیل با کاهش مواجه بود. از طرفی چین با افزایش تقاضا سبب شد که میزان عرضه و تقاضا به نحوی رقم بخورد تا قیمت سنگ‌آهن به حداکثر میزان خود در چند سال اخیر برسد. از طرفی در ادامه اقدامات دولت چین برای محدود کردن تولیدات فولادی خود به منظور کمک به شرایط محیط زیستی سبب شد تا میزان درخواست زغال سنگ دوباره کم شود و در ادامه قیمت سنگ‌آهن هم روند نزولی به خود گرفت. حال باید در ادامه دید که قیمت جهانی سنگ‌آهن به چه ترتیبی پیش می‌رود تا بتوان پیش‌بینی درستی از ارزش سهام شرکت‌های معدنی در آینده داشت.
نکته دیگری که باید به آن توجه کرد نوسانات نرخ ارز است که می‌تواند بر روند کلی بازار سرمایه تأثیر زیادی داشته باشد. اگر قیمت دلار افت قابل‌توجهی در چند ماه آینده داشته باشد احتمالاً شاخص کلی بازار سرمایه نیز با کاهش مواجه خواهد شد و در این صورت ارزش اغلب سهم‌ها کاهش می‌یابد و نمی‌توان در مورد شرکت‌های معدنی هم شرایط چندان متفاوتی در نظر گرفت.

 

در خرید سهام‌های معدنی چه ریسک‌هایی را باید در نظر گرفت؟

 

از طرف دیگر قوانین و ابلاغیه‌های دولتی هم می‌توانند بر میزان درآمدزایی شرکت‌ها تأثیرگذار باشد. به طور مثال در حال حاضر اغلب شرکت‌های معدنی و حتی فولادسازی از طریق صادرات درآمد بیشتری دارند و اگر سیاست‌های دولت به ترتیبی پیش برود که بخواهد صادرات را با محدودیت مواجه کند احتمالاً درآمد این شرکت‌ها کم شده و در نهایت ارزش سهام‌هایشان هم کاهش یابد. از طرفی ممکن است سیاست‌ها به نحوی پیش رود که به دنبال کنترل قیمت‌ها در بازار داخلی هم باشند که آن هم نتیجه‌ای جز کاهش ارزش سهام شرکت‌های حاضر در بورس نخواهد بود.

 

در خرید سهام‌های معدنی چه ریسک‌هایی را باید در نظر گرفت؟

همانطور که گفته شد خرید و فروش در بازار سرمایه با ریسک همراه است اما شما می‌توانید با در نظر گرفتن این موارد احتمال ضرر و زیان خود را به حداقل مقدار ممکن برسانید:
1. ریسک بازار (شامل درآمدهای هر شرکت)
2. ریسک نقدینگی
3. ریسک اعتباری
4. ریسک نقدشوندگی سهام

 

با وجود تمامی این شرایط این شمایید که در نهایت باید تصمیم بگیرید سرمایه خود را به بورس ببرید یا نه. اگر هم تصمیم به سرمایه‌گذاری در بورس داشته باشید باز هم خودتان باید تصمیم بگیرید که چه سهامی را برای خرید انتخاب کنید. اما در حال حاضر سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) به دنبال اجرای پروژه‌های توسعه‌ای از محل سود عملکرد سال گذشته است و اگر این موضوع عملی شود می‌توان طی سال‌های آتی به سوددهی بالای سهام‌های معدنی در بورس امیدوار بود.

نمایش بیشتر
دکمه بازگشت به بالا